Tasapainota arkeasi rentoutumalla- paino laskee perästä!

10.07.2020

Olen aiemmin kirjoittanut elämänhallinnasta ja sen yhteydestä esim. laihduttamiseen tai elämäntapamuutokseen. Ajattelin nyt pureutua tässä samaan aiheeseen, mutta vieläkin yksinkertaisemmalla otteella. Moni asiakkaistani kertoo kokeilevansa monenlaisia dieettejä ja treenejä. Minä puhun pysyvästä elämäntavasta, joka tulee pienistä elämänmuutoksista, jotka tehdään asteittain. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, mutta vähitellen tehdyt asiat jäävät pysyvimpänä elämääsi.

Moni miettii mistä aloittaisi elämäntapamuutoksen ja kerralla kaiken muuttaminen tuntuu raskaalta. Ajattelinkin nyt helpottaa sinua laittamalla yhden asian kaiken muun edelle. Minkä ikinä olikaan tavoitteesi oman kehosi suhteen, tärkeintä on aloittaa siitä, että keho ja mieli on rento. Meillä nykyihmisillä suurin vitsaus on kiire ja stressi, joka saa elimistön puolustustilaan. Elimistön puolustustilassa keho varastoi kaiken rasvan minkä vain saa kiinni ja kehon hormonitoiminta häiriintyy sekä stressihormoni kortisoli nostaa päätään. Tasapainoinen ja rentoutunut keho pysyy helposti normaalipainossa, kun nopeat mieliteot ja epäsäännölliset ruokailut eivät sekoita arkea. Kun mieli on hallinnassa ja rentoutunut, sinun on helpompi kontrolloida syömisiäsi ja liikkumisiasi sekä kuunnella mitä keho tarvitsee.

Elimistö saadaan stressitilaan hyvinkin helposti esimerkiksi nukkumalla vähän, stressaamalla töistä ja huonoilla ihmissuhteilla. Elämää ja stressiä ei pidä pelätä, mutta on hyvä tunnistaa missä mennään. Ota itsellesi aikaa ja kuuntele mitä keho kertoo. Jos sinulla ei ole aikaa kuunnella kehoa, se saattaa sanoa yllätysstopin ja joskus sen keinot voivat olla rajut. Arvioi siis omaa hyvinvointiasi ottamalla aikaa itsellesi virkistävän kävelylenkin tai hyvän äänikirjan parissa. Uskalla olla tekemässä mitään, tuijota tyhjyyteen ja kuuntele mitä keho tarvitsee. Rentoudu.

Uskalla ja suorastaan ​​vaadi itsellesi oma hetki meditaation tai kahvikupin äärellä, joka mahdollistaa kehon ja mielen tunnustelun - sen missä mennään juuri nyt. Joka päivä olisi hyvä rentoutua edes pari minuuttia ja kysyä keholta, mitä se haluaa tänään. Kun rentoudut, pystyt paremmin kuulemaan mitä keho viestii. Rentoutunut mieli ja keho pyytää kaikkia terveellisiä asioita. Kiireessä emme ehdi kuulemaan kehon oikeita tarpeita.

Jos et tiedä miten kuulostella kehoa ja rentoutua, niin anna sinulle vinkin. Mene päivän päätteeksi lattialle selinmakuulle ja hengitä syviä hengityksiä kymmenen kertaa. Anna kehon vain olla painavana maata vasten. Syvään hengitellessä voit jokaisen hengityksen aikana kuulostella, miltä kehossa tuntuu. Onko sinulla väsynyt olo, nälkä, kireä, hermostunut, onnellinen? Jos keho on väsynyt, niin toteuta sen toive ja mene nukkumaan. Jos keholla on nälkä, mieti mitä ruokaa se oikeasti haluaa voidakseen hyvin ja syö sitä.

Monesti keho voi antaa myös viestejä, mitä sinä saatat tulkita kiireessä väärin. Jos illalla mieli tekee herkkuja, voikin olla kyse alunperin nälästä ja siitä, päivässä et ole ravinnut kehoasi riittävästi ja ravitsevasti. Opettele rentoutumaan ja ottamaan aikaa itsellesi, mikäli haluat päästä perille kehosi oikeista tarpeista. Unohda siis tiukat dieetit ja aloita rentoutumalla hyvällä omallatunnolla. Sinä olet tärkein!

"Joka päivä olisi hyvä rentoutua edes pari minuuttia ja kysyä keholta mitä se haluaa tänään."