Miten sinä arvostat itseäsi?

20.07.2020

Miten sinä arvostat itseäsi? Otatko itsellesi pitkän lämpimän suihkun, käytkö kampaajalla, treenaatko vai kehut itseäsi ja tsemppaat itseäsi positiviisesti uuteen päivään? Itsensä arvostaminen voi olla mielestäni mitä tahansa, mistä sinulle tulee hyvä, tasapainoinen, hyväksyvä ja tärkeä olo. Me suomalaiset unohdamme ehkä liiankin usein oman itsemme, oman kehomme ja mielemme tärkeyden. Olen tullut viime aikoina siihen tulokseen, että suomalainen vaatimattomuus kannattaisi vaihtaa positiivisuuteen, itseään hellivään ja rakastavaan valoisuuteen. Itsensä arvostaminen lisää loppujen lopuksi hyvää oloa koko lähipiirissä. Kun sinulla on hyvä olla, yleensä se tarttuu ja myös läheiset saavat jakaa hyvää oloasi.

On tutkittu, että ihmiset, jotka arvostavat itseään, pitävät yleensä myös itsestään parempaa huolta. Minulle itsensä arvostaminen on sekä henkistä että fyysistä huolenpitoa omasta kehostani. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi lisää arvostusta omaa minääni kohtaan ja samalla myös itsetuntoni kohoaa. Arvostan omaa kehoani syömällä terveellisesti, liikkumalla säännöllisesti ja pitämällä mielen tasapainossa. Kehoa ja mieltä pitää huoltaa ja helliä, että voin arvostaa itseäni. Hellimisellä tarkoitan esimerkiksi ajan ottamista itselle esimerkiksi treenin parissa tai keskittymällä omiin ajatuksiin ja vain olemiseen. Jollekin helliminen voi olla vaikkapa kampaajalla käynti.

Tuleeko itsensä arvostaminen sitten sisältä vai ulkoa? Voiko itseään arvostaa, vaikka olisi esimerkiksi reilusti ylipainoinen ja silti henkisesti vahva ja positiivinen? Kyllähän se vahva itsetunto ja itsensä arvostaminen pitäisi tulla sisältäpäin ja omista ajatuksista, mutta sitä en voi kiistää etteikö kehoon liittyvillä ulkoisilla asioilla, kuten hyvällä vartalolla tai kauniilla meikillä olisi vaikutusta itsensä arvostamiseen. Monelle taas työ ja oma asema työpaikalla saattaa liittyä itsensä arvostamiseen. Työpaikalla itseään arvostava ihminen ei alistu kaikkeen ja osaa sekä uskaltaa kertoa jos asiat ovat huonosti. Nyky-yhteiskunnassa, jossa tehokkuus ja dead linet määrittelevät ihmisarvon pitäisikin pystyä viheltämään peli poikki ja hakemaan tilanteelle uusia itselle ja omalle keholle vähemmän kuormittavampia ratkaisuja. Tämä ei ole helppoa, mutta kuten sanottu, itseään arvostava ihminen pitää huolta paremmin itsestään ja sitä kautta on varmasti tuotteliaampi työssään.

Monet ihmiset itseni mukaan lukien ovat herkkiä kuuntelemaan myös muiden ihmisten mielipiteitä, jotka saattavat vaikuttaa tiedostamattakin oman itsensä arvostamiseen. Itselläni treenaaminen on ollut minulle itselleni oman kehon ja siitä tulevan hyvän olon arvostamista enkä ole tehnyt sitä muita varten. Toisaalta myönnän, että sommittelen monesti asuani, kampausta ja meikkejä muita ihmisiä varten. Mutta silloinkin olen miettinyt, että haluan arvostaa muita ihmisiä niin paljon, että laittaudun heitä varten. Mutta miksi en tee sitä itseäni varten? Sitten minun tulee kysyä itseltäni ja myös sinä voit miettiä mistä sinulle tulee hyvä ja itseä arvostava olo? Mitä asioita arvostat niin paljon, että voit maksaa siitä sata euroa kuussa, vai tarvitseeko hyvästä olosta maksaa mitään?

Ehkä yksinkertaisin tapa vaikuttaa oman itsensä arvostamiseen on kuitenkin puuttua omaan käyttäytymiseen ja etenkin omiin asenteisiin. NLP eli neuro-linguistic programmin puhuu sisäisestä puheesta. Sisäinen puhe voi olla itselle joko kielteistä tai myönteistä. Hyvä esimerkki on vaihtaa oman sisäisen puheen ääntä. Itselleen on paljon vaikeampi olla ankara jos oma ääni on myönteinen. Tätä voi harjoitella vaikka heti sanomalla itselleen "olet ihana" tai "olet taitava" yms. ja miettiä taustalle jonkun tutun valoisan äänen. Jos vielä mietit itsellesi jonkin onnistumisen hetken ja liität sen näiden sanojen yhteen, vaikutus on suurempi. Tulee hyvä, itseä arvostava olo.

Kaiken pinnallisen ja syvällisen pohdinnan jälkeen päädyin siihen, että itsensä arvostaminen on äärimmäisen tärkeää elämän onnistumisen kannalta ja se on loppujen lopuksi sisällä kantava voima. Olen kuitenkin jonkin verran boheemi ja vaihtelunhaluinen luonne, että haluan nauttia elämästä ja arvostaa itseäni sellaisena kuin olen, välillä naturellina omana realistisena itsenäni. Kun taas välillä tekee mieli laittaa rahaa omaan itseeni ja muistaa kehua vielä miksi tein sen. Because I´m worth it!